Zoveel verschil is er niet tussen frisdrankmaker Coca-Cola en IT-bedrijf IBM. Vandaar dat Warren Buffett groots aandelen IBM heeft ingeslagen, stelt Hendrik Oude Nijhuis.

We zijn de 21e eeuw binnengewandeld met investeringen in geavanceerde industrieën als baksteen, tapijt, isolatie en verf. Probeert u uw extase in bedwang te houden!” Met deze woorden begint topbelegger Warren Buffett zijn jaarverslag over het jaar 2000.

De tijden zijn veranderd. Afgelopen week werd bekend dat Warren Buffett met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway een enorm belang in technologiebedrijf IBM heeft opgebouwd. Daarmee behoort hij nu tot de grootste investeerders in IBM.

Enorme belegging

Vanaf maart dit jaar kocht Buffett voor 10,7 miljard dollar aandelen IBM. Circa 64 miljoen stuks. De gemiddelde aankoopprijs laat zich daarmee becijferen op 167 dollar per aandeel. De actuele beurskoers bedraagt een kleine 10 procent hoger. De papieren winst – Buffett geeft er niet veel om, maar toch – bedraagt zodoende alweer een leuke zakcent van 1,3 miljard dollar.

Met deze aankoop is Buffett eigenaar geworden van 5,5 procent van de aandelen van IBM. Daarmee is hij, zoals aangegeven, één van IBM’s grootste aandeelhouders.

IBM is bovendien ook een substantiële belegging voor Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Op het belang in Coca-Cola na (waarde: 13,6 miljard dollar) gaat het zelfs om het grootste aandelenbelang van Berkshire Hathaway.

Steeds minder een technologiebedrijf

Buffett, berucht én geroemd om zijn aversie tegen beleggingen in technologiebedrijven waarvan hij stelt 'geen snars te snappen', maakt voor IBM kennelijk een uitzondering. Alhoewel, is IBM eigenlijk (nog) wel zo'n onvoorspelbare technologieclub?

Wie IBM grondig bestudeert, zal al snel tot de conclusie komen dat het hier eigenlijk gewoon om een typisch 'Buffett-bedrijf' gaat. Slechts 8 procent van de winst wordt nog behaald met de wispelturige en doorgaans beperkt winstgevende verkoop van hardware.

Meer dan 80 procent van de winst daarentegen komt voort uit de verkoop van IT-dienstverlening, advisering en software. Interessant te weten is dat het hierbij gaat om jaarlijks terugkomende inkomsten.

IBM helpt bedrijven en overheden om nieuwe technologieën te implementeren en hun IT-systemen te onderhouden. Zo bezien profiteert IBM dus eigenlijk van technologische veranderingen in plaats van dat dergelijke veranderingen een voortdurende bedreiging vormen. Iets wat voor veel andere technologiebedrijven nog wel degelijk geldt.

Stabiele dienstverlener

Eigenlijk is IBM in de loop der jaren steeds minder een onvoorspelbaar technologiebedrijf geworden. En steeds meer een heel stabiele IT-dienstverlener. Die ook nog eens goed gepositioneerd is om te profiteren van de wereldwijde tendens naar verdergaande digitalisering.

Verder geldt dat het management van IBM nadrukkelijk handelt in het belang van de aandeelhouders. Zo werd sinds 2002 al meer dan 30 procent van de eigen aandelen ingekocht. Dit stuwt de winst per aandeel op.

Buffett is van mening dat de inkoop van eigen aandelen - wanneer dat tegen 'intelligente koersen' gebeurt - beschouwd kan worden als een leugendetectortest voor het management. Een test die duidelijk maakt of het management daadwerkelijk in het belang van de aandeelhouders handelt. Of dat
enkel zegt te doen.

Belegging als Coca-Cola

Opvallend genoeg vertoont de belegging in IBM de nodige overeenkomsten met de aankoop van aandelen Coca-Cola eind jaren 1980. Buffett kocht toen voor 1 miljard dollar aandelen Coca-Cola. Een belegging die toen door weinigen gesnapt werd en door velen als 'te duur' beschouwd.

Waar Coca-Cola zich vanaf eind jaren 1980 meer op internationale markten is gaan richten, geldt dat IBM zich de komende jaren meer wil richten op expansie in met name Brazilië, India en China. Zowel Coca-Cola als IBM kennen wereldwijd een groot aantal loyale klanten. Beide bedrijven genereren flinke hoeveelheden contanten en beide hebben ze ook een aandeelhoudersvriendelijk management.

En waar aandelen Coca-Cola in de vier jaar vóór Buffetts aankoop eind jaren '80 in koers verdubbelden, geldt vrijwel hetzelfde voor IBM. In de 27 maanden voorafgaand aan Buffett's eerste aankopen van IBM in maart dit jaar verdubbelde IBM's beurskoers.

Buffett kocht zijn aandelen IBM dicht in de buurt van de allerhoogste koersen die dit aandeel ooit bereikt heeft. Daar stelt hij trouwens geen enkel probleem mee te hebben: "Ik verwacht dat de beurskoers van IBM - op termijn - gewoon verder stijgt," aldus Buffett. Zijn eerdere belegging in Coca-Cola is inmiddels overigens al ruimschoots het tienvoudige waard.

Relatief goedkoop

Buffett stelt verder dat hij aandelen van grote Amerikaanse bedrijven momenteel als 'relatief goedkoop' beschouwt vergeleken met andere beleggingsalternatieven. Met een kaspositie van Berkshire Hathaway van meer dan 60 miljard dollar Buffett's keuze voor een belegging in IBM dan ook
eigenlijk niet eens zo vreemd.

Voor IBM geldt een waardering van zo'n 12,7 keer de voor komend jaar verwachte winst. En analisten verwachten dat de winst per aandeel de komende jaren met net iets meer dan 10 procent per jaar zal stijgen. Aangezien de huidige beurswaarde van IBM al een astronomische 220 miljard dollar bedraagt, lijkt een koersverdubbeling er op korte termijn niet direct in te zitten.

Maar het is wel aannemelijk dat de beurskoers op termijn gestaag verder stijgt. Simpelweg omdat IBM onderliggend steeds meer waard wordt.

De aankoop van aandelen IBM door de 81-jarige Buffett kan dan ook gezien worden als één van zijn typische beleggingen voor de lange termijn. Tussen Buffett's aankoop van aandelen Coca-Cola eind jaren 1980 en aandelen IBM zit veel minder verschil dan menigeen zich op het eerste gezicht lijkt te realiseren.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl